Billie & The Kids – Take One

10. novembar 2010.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Rhythm Bomb Records

Godina:

2010

Format:

Album, CD

Trajanje:

45 minuta / 15 pesama

 
  Premijerni album jednog od originalnijih bendova iz ovog dela Evrope, u izdanju berlinske kuće Rhythm Bomb Records je snimljen u vintage studiju Lighting Recorders sa uspešnom namerom da dočara autentični zvuk Rhythm & Blues i Jazz/Swing bendova iz kasnih 40-ih i ranih 50-ih godina prošlog veka.

Billie & the Kids su 8-člani bend, osnovan u Zagrebu 2009-e godine i predvođen harizmatičnom pevačicom Bille - Ivanom Starčević, za koju bi ste nakon slušanja pomislili da je crnkinja od 100kg, rođena na delti Mississippija sa prstima otečenim od branja pamuka.

Uz snažnu ritam sekciju koju pored bubnja, kontrabasa, klavira i gitare čine i dva tenor i jedan bariton saksofon, album otvara medium tempo numera "Them There Eyes" koju je proslavila legendarna Billie Holliday. Još samo nedostaje pucketanje igle da pomislite da vam neko pušta prašnjave dedine ploče sa tavana. Sledi obrada "I'll Upset You Baby" od Lula-e Reed iz 1954-e godine i jazz/blues balada "Please Send Me Someone To Love".



Bend ubrzava tempo sa hitovima Etta-e James "Good Rockin' Daddy" i Benny Goodman-ovom "Goody Goody". Na albumu se još nalaze i sjajne obrade Ray Charles-ovih hitova "Hallelujah, I love Her So", "Mess Around" i "Drown In My Own Tears" izmešane sa uptempo i raw blues numerama od Ruth Brown i Etta-e James kao što su "W.O.M.A.N.""Soo Good To My Baby" i "Mama He Treats Your Daughter Mean", koje će vas prebaciti u vreme juke-joint klubova New Yorka, Chicaga i crno-belih detektivskih filmova.

U velikoj konkurenciji Blues/ Swing bendova Billie & The Kids su uspeli da naprave album koji zvuči drastično drugačije od onog što danas nudi muzička scena.
Sa autentičnim zvukom, uz savršenu dikciju, bogat vokal pevačice i veoma usviranu ritam sekciju sa čak 3 saksofona koji će vas naterati da mrdate stopalo, album Take One potpuno dočarava muziku Big bendova iz kasnih 40-ih i ranih 50-ih godina.

igor kranjČeviĆ

 
 

recenzije


Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)

Devo
Something For Everyone
(Mercury Records)

Arti & Mestieri
First Live In Japan
(MoonJune Records)

Teenage Fanclub
Shadows
(Pema/Merge)

LCD Soundsystem
This Is Happening
(Virgin Records)

Kajkyt
Krst
(Wire Globe r./Chmafu N../God r)

Paul Weller
Wake Up The Nation
(Island)

Roky Erickson
True Love Cast Out All Evil
(Anti)

Johnny Cash
American VI: Ain’t No Grave
(Lost Highway)

Karneval
Izgubljene himne
(PGP RTS)

Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)